El context de la Mediterrània com a reflexió
Ernest Urtasun, assessor del Secretari General de la Unió per la Mediterrània, va advertir en una conferència pronunciada a l'Ajuntament de Vilafranca sobre la pèrdua de credibilitat d'Europa a causa del recolzament donat a diversos polítics i règims dictatorials amb el rerefons d'interessos econòmics i estratègics. Urtasun va destacar la legitimitat dels nous dirigents polítics sorgits dels moviments democràtics i va subratllar el paper rellevant de Turquia i el del partit islamista moderat de Recep Tayyip Erdogan en el nou context. El conferenciant, presentat pel regidor de Cultura, Solidaritat i Cooperació de Vilafranca, Raimon Gusi, va recomanar que l'acció europea en aquests processos i en la construcció d'una cooperació transmediterrània no caigui en els errors comesos fins ara, que sigui respectuosa amb els processos democràtics, afavoreixi el desenvolupament econòmic real i reforci la societat civil. Urtasun va ressaltar també el paper de la societat civil i l'acció de les ONG per fer avançar la consciència de pertinença mediterrània i l'existència d'un futur comú possible.
Per la seva banda, l'expert en cooperació internacional Àlex Masllorens va advertir que Europa no està preparada per aplicar una política exterior honesta i ètica. El conferenciant va lamentar que la ciutadania europea tampoc no exerceix cap pressió social i que, a sobre, Europa té ara un problema econòmic, institucional i de credibilitat en tots els àmbits que la incapaciten per exercir qualsevol mena de rol. Masllorens va ser rotund a l'hora de posar com a exemple la falta d'una resposta comuna de la UE a l'atac contra l'ambaixada britànica de Teheran. A parer seu, Europa no serà, en aquestes condicions, un agent determinant del futur del nord d'Àfrica. Això no obstant, també es va mostrar escèptic respecte a l'evolució plenament democràtica dels moviments populars del nord d'Àfrica i no va amagar la seva desconfiança cap als partits confessionals musulmans que s'estan imposant en les eleccions que s'han celebrat fins ara. En aquest punt, va assenyalar com a possibles sortides alternatives a règims militars una “via turca” o el model d'Aràbia Saudita.
Confiança magribina en un futur democràtic
El president de l'associació ecologista Azir - Rif (nord-est del Marroc), Mohamed El Andalossi, va defensar la viabilitat d'una sortida plenament democràtica per a les mobilitzacions populars engegades al Magrib. Davant els assistents a la sessió de conclusions i a la conferència de cloenda de les Jornades d'EqualMón, El Andalossi va assegurar els partits confessionals no fan por en aquests moments i que s'han compromès a respectar l'essència de les llibertats. A parer seu, en aquests processos no s'està mirant cap a Aràbia Saudita, un règim -va advertir- que també està a la llista de la contestació popular. A més, es va mostrar optimista de cara al futur perque les mobilitzacions al carrer són un moviment jove que s'ha basat en l'ús de noves tecnologies de la comunicació com internet. L'anhel és de llibertat: revolució cultural, política, però també econòmica. Mohamed El Andalossi va agrair la invitació a participar en les jornades i va manifestar la seva satisfacció per haver conegut un país singular i defensor dels seus signes d'identitat com Catalunya, aspectes que va associar amb l'afirmació d'identitat i de la seva personalitat que fa la gent del Rif.
Jep Bargalló, regidor de Cooperació de Sant Sadurní, va clausurar les Jornades amb aquesta sessió que també tancava la Quinzena Solidària de Sant Sadurní. Bargalló va recordar que Sant Sadurní aporta un 1% dels seus recursos a cooperació i es va felicitar per l'oportunitat de debatre i compartit conclusions en aquesta matèria.
El públic, que pràcticament va omplir Cal Bolet, per assistir al concert de l'Orquestra Àrab de Barcelona va connectar fàcilment amb la qualitat de la interpretació i el caliu que van saber transmetre els integrants d'aquesta agrupació musical. Els músics no van desaprofitar l'oportunitat per, a més de fer d'encomanar el seu ritme als espectadors, manifestar les seves simpaties pels moviments democratitzadors del Magrib i també pels moviments de radicalitat democràtica i de rebuig a l'especulació econòmica que, des de la primavera passada, han sorgit amb força a l'Estat espanyol (15 de maig) a Europa i als Estats Units.