dimecres, 7 de març del 2018

La importància de reivindicar, un any més aquest 2018, el Dia Internacional de la Dona

Poques vegades tenim al davant fets i moments que facin palès d'una forma rotunda la necessitat de denunciar situacions de desigualtat de les persones i de col·lectius, de denunciar el greuge i fins i tot l'agressió, com les que actualment estan davant els nostres ulls o es fan sentir a les nostres orelles. Per això, cal recordar que en la commemoració d'aquest 8 de març, Dia Internacional de la Dona, conflueixen denúncies d'abast planetari, com el Me too que ha nascut en la fàbrica de somnis de Hollywood o la reacció que a l'Estat espanyol i a Catalunya ha pres la Vaga feminista, una convocatòria impulsada per la Comissió 8 de Març, integrada per diversos col·lectius i que compta amb el suport del moviment sindical, amb diversos graus d'intensitat.
El Dia Internacional de la Dona és una commemoració que recorda que la meitat de la població mundial viu de forma generalitzada sotmesa a unes condicions socials i econòmiques que es perpetuen. Unes, estrelles del cinema i del món mediàtic, han tingut finalment la valentia d'utilitzar els altaveus de la fama i la popularitat per denunciar les agressions que pateixen. En altres casos, els greuges es fan clamorosos, com quan el mateix president del govern espanyol Mariano Rajoy diu que "no nos metamos en eso", en referència a les desigualtats salarials entre dones i homes a les empreses. Quan un governant presumptament democràtic diu que és millor no posar-se en aquests temes, la reivindicació del 8 de març queda encara més justificada.
I això passa en el que diem Primer Món. Per aquests motius, ens cal fer atenció i també fer pressió a les persones i institucions que tenen els mitjans per actuar davant de situacions flagrants. Per atendre les dones que pateixen la xacra de ser refugiades i que massa sovint són víctimes dues vegades per aquesta causa, o les que no han gosat fer el pas de fugir de la situació d'opressió en què viuen ni poden capgirar-la i pateixen condicions de violència i de submissió contra la seva voluntat.
Les ONG que treballem per combatre les desigualtats i fomentar el respecte també ens sentim concernides i hem hagut d'assistir, avergonyides, als escàndols d'abusos comesos per integrants d'equips de missions humanitàries. El Primer Món ha tornat a situar de forma descarada el poder com a valor suprem i està arraconant el respecte dels drets humans, una de les fites més importants aconseguides a la segona meitat del Segle XX. Les dones són la primera víctima d'aquest escenari de destrucció de valors. Per això és tan important reivindicar el respecte als altres i a les altres, i educar-lo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada